7 Bežných Mýtov o Reverznej Osmóze

Reverzná osmóza (RO) je jednou z najobľúbenejších foriem filtrácie. Vzhľadom na svoju popularitu sú systémy RO obeťou konšpirácií, ktoré sú dezinformujúce, zavádzajúce alebo jednoducho vôbec nie sú pravdivé. Napriek nepravdivým fámam sú systémy RO jedným z najlepších filtračných systémov dostupných pre obyčajných ľudí, pretože vyhovujú potrebám mnohých domácností. Nižšie nájdete informácie o bežných mýtoch o reverznej osmóze a o tom, čo ich robí pravdivými alebo nepravdivými.

Ako funguje reverzná osmóza ?

Reverzná osmóza je bežnou filtračnou metódou, ktorá znižuje hladiny mnohých kontaminantov vo vode. Voda je vystavená tlaku a prechádza cez polopriepustnú membránu. Membrána obsahuje drobné póry, ktoré blokujú prístup kontaminantov na menej koncentrovanú stranu. Po odfiltrovaní kontaminantov sa premyjú prebytočnou vodou. Prefiltrovaná voda vstupuje do zásobnej nádrže, kde sa uchováva, kým sa neotvorí pripojený kohútik.

Systémy reverznej osmózy sú vybavené najmenej tromi stupňami filtrácie, pričom každý z nich sa špecializuje na odfiltrovanie rôznych znečisťujúcich látok. Tri stupne reverznej osmózy zahŕňajú predfilter sedimentu a uhlíka, membránu reverznej osmózy a uhlíkový postfilter. Ďalej sa dajú pridať ďalšie radové filtre, ako napríklad uhlíkový postfilter na ďalšie zníženie obsahu chlóru vo vode alebo remineralizačný filter na opätovné pridanie zásaditosti do vody. Iné systémy využívajú viacero predfiltrov, ktoré pomáhajú chrániť membránu a predlžujú jej životnosť. V oblastiach s tvrdou vodou by sa mal pred vstupom vody do systému RO pridať zmäkčovač vody, aby minerály nepoškodili membránu RO. Ak sa pri zásobovaní domácnosti vodou spoliehate na studňu, mali by ste sa uistiť, že pred systémom RO máte vhodnú predúpravu na dezinfekciu, napríklad UV čistenie.

 

7 bežných mýtov o reverznej osmóze

1. Voda z reverznej osmózy nie je zdravá

Jedným z najčastejších mýtov o vode s reverznou osmózou je, že jej pitie je nezdravé kvôli nedostatku minerálov, ktoré zostali po prefiltrovaní. Niektorí ľudia dokonca veria, že RO voda vyplavuje minerály z vášho tela. Tvrdenie, že voda z reverznej osmózy je nezdravá, je však nepravdivé. Pri príjme minerálov by sme sa nemali spoliehať len na vodu. Minerály by sa mali skôr vstrebávať vyváženou stravou, ktorá obsahuje potrebné živiny. Mnoho minerálov nie je schopných vstúpiť do krvného obehu prostredníctvom tekutiny. Namiesto toho ich musia absorbovať rastliny a premeniť ich na použiteľnú formu. Tieto využiteľné minerály sa potom môžu absorbovať konzumáciou týchto rastlín. Výsledkom je, že najlepším spôsobom, ako dosiahnuť ciele príjmu minerálov, je vyvážená strava nasledovaná čistou vodou z reverznej osmózy. Samotná voda neobsahuje dostatok minerálov na zabezpečenie výživy.

 

2. Voda z vodovodu je rovnako dobrá ako voda z reverznej osmózy

Hoci má mestská úprava vody normy, ktoré musí dodržiavať, tieto normy neznamenajú, že voda je ideálna na konzumáciu. Úpravne vody, tak ako všetko, sú viazané peňažnými obmedzeniami. Pre každý kontaminant prítomný vo vode existuje ideálna úroveň znečistenia a existuje reálna úroveň, ktorú môže priniesť hromadná úprava. Napríklad olovo je nebezpečné konzumovať pri akejkoľvek úrovni koncentrácie. Na úplné odstránenie olova z vody by však mestské úpravne vody museli vynaložiť oveľa viac peňazí, ako je možné, takže EPA musí stanoviť realistické normy, ktoré sú na hranici medzi dlhodobým zdravím a finančnou realizovateľnosťou. Keďže olovo sa nedá úplne odstrániť počas úpravy mestskej vody, norma EPA pre olovo v pitnej vode je 15 častíc na miliardu. Hoci sa to môže zdať ako zanedbateľné množstvo olova, môže viesť k dlhodobým zdravotným následkom, najmä u tehotných žien a malých detí. Inštalácia systému RO nielenže zlepší chuť vašej vody, ale zníži aj úroveň kontaminantov, ako je napríklad olovo, ktoré môžu dlhodobo ohroziť zdravie.

 

3. Balená voda je lepšia ako voda z reverznej osmózy

Reverzná osmóza je nielen rovnako kvalitná, ak nie lepšia ako balená voda, ale je aj oveľa šetrnejšia k životnému prostrediu. Mnohé značky balenej vody používajú ako filtračný proces reverznú osmózu. Rozdielne chute týchto značiek závisia od minerálov, ktoré sa po filtrácii pridávajú späť do vody. Keďže sa používa rovnaký proces filtrácie ako pri mnohých značkách balenej vody, domáci systém reverznej osmózy môže mať rovnako dobrú chuť ako balená voda. Z environmentálneho hľadiska domáce systémy RO neprodukujú ani zďaleka také množstvo plastového odpadu ako fľaše na vodu. V USA sa každý deň vyhodí približne 60 miliónov fliaš s vodou, čo za sebou zanecháva obrovskú uhlíkovú stopu. Z týchto 60 miliónov sa recykluje približne 12 %. Dokonca aj plast, ktorý sa recykluje, sa nedá opätovne použiť v aplikáciách, ktoré si vyžadujú nový plast, ako sú napríklad obaly na potraviny. Systémy reverznej osmózy pomáhajú každoročne masívne znižovať spotrebu plastov v domácnostiach, a keďže ich údržba nestojí veľa, sú oveľa ekonomickejšie ako balená voda.

4. Filtre do reverznej osmózy sú drahé

Systémy reverznej osmózy síce nie sú lacné, ale sú oveľa lacnejšie a ekologickejšie ako balená voda. Systémy RO na miesto použitia, ktoré sú oveľa bežnejšie ako systémy pre celú domácnosť, sa pohybujú od 150 do 1 300 EUR. Naproti tomu jedna osoba môže očakávať, že ročne minie na fľaše s vodou približne 1 500 EUR. Na rozdiel od nákupu balenej vody je systém reverznej osmózy jednorazový nákup. Hoci je potrebné každoročne kupovať náhradné filtre, ich cena sa nepribližuje cene balenej vody.

 

5. Reverzná osmóza je plýtvavá

Hoci systémy reverznej osmózy musia v procese filtrácie vylúčiť vodu, ich účinnosť sa za posledných niekoľko desaťročí výrazne zlepšila. Výraz plytvavá je zavádzajúci, pretože systémy reverznej osmózy využívajú "stratovú" vodu namiesto toho, aby ju vydávali bez použitia. Keď sa sprchujete, umývate riad alebo periete oblečenie, nepovažujete vodu, ktorú ste pri týchto procesoch použili, za zbytočnú. Skôr ste ju využili v prospech svojho zdravia a pohody. To isté možno povedať aj o systémoch reverznej osmózy. Na vhodné filtrovanie vody určenej na spotrebu sa musí použiť určitá časť vody, ktorá odvedie kontaminanty zo systému.

Väčšina domácich systémov reverznej osmózy spotrebuje približne 4 galóny vody na každý galón vyprodukovanej filtrovanej vody. Niektoré faktory, ako napríklad nízky tlak vody a nedostatočná údržba, môžu spôsobiť nižšiu účinnosť systémov RO. Zabezpečenie tlaku vody nad 50 PSI vám pomôže dosiahnuť maximálny výkon vášho systému RO. Pravidelná údržba tiež prispeje k zachovaniu vášho systému. Hoci sú systémy RO nenáročné na údržbu, ich filtre by sa mali vymieňať približne raz ročne s výnimkou membrány RO, ktorá by sa mala meniť raz za 2 roky.

Svoj systém reverznej osmózy môžete vylepšiť aj pomocou permeátového čerpadla. Permeátové čerpadlá zvyšujú výkonnosť systému reverznej osmózy tým, že zabraňujú tlaku vody v zásobnej nádrži, aby tlačila na membránu RO. To vedie k menšiemu množstvu odpadovej vody a zlepšuje ekologickosť vášho systému.

6. Filtre do chladničky sú rovnako dobré ako filtre na reverznú osmózu

Chladničkové filtre sú vynikajúce na zlepšenie chuti vody, ale neodstraňujú ani zďaleka toľko kontaminantov ako filter na reverznú osmózu. Chladničkové filtre používajú jadro z aktívneho uhlia, ktoré odstraňuje najmä nepríjemné chute a zápachy chlóru a chloramínu. Na druhej strane filtre na reverznú osmózu majú najmenej tri stupne: predfilter so sedimentom/uhlíkom, membránu na reverznú osmózu a postfilter s aktívnym uhlím. Často sa používajú aj so zmäkčovačmi vody na odstránenie tvrdosti z vody pred jej vstupom do filtrov reverznej osmózy alebo iných systémov úpravy vody v celom dome, ako sú napríklad systémy UV dezinfekcie. Systémy reverznej osmózy nielenže znižujú hladinu chlóru, ale znižujú aj hladinu celkových rozpustených pevných látok, solí, sedimentov, arzénu, prchavých organických zlúčenín a mnohých ďalších typov kontaminantov. Chladiace filtre zlepšia chuť vašej vody, ale neodstránia tieto kontaminanty.

 

7. Namiesto toho budem používať zmäkčovač vody

Zmäkčovače vody sa často používajú na zmäkčenie vody pred jej vstupom do systému reverznej osmózy, pretože tvrdá voda môže spôsobiť usadzovanie vodného kameňa v systéme RO, čo skracuje jeho životnosť. Tvrdá voda má vplyv nielen na systémy reverznej osmózy, ale aj na vodovodné potrubia a spotrebiče, ktoré ju používajú. Zmäkčovače vody sú síce skvelé na zmäkčovanie vody, ale tým ich užitočnosť končí. Ak žijete v štáte, ktorý je náchylný na tvrdú vodu, napríklad v Novom Mexiku, Utahu, Wisconsine, Indiane, na Floride a v západnej polovici Texasu, zmäkčovač vody je nevyhnutný na predĺženie životnosti vašich spotrebičov a vodovodných zariadení. Zmäkčovače vody však nenahrádzajú správny vodný filter.

Zmäkčovač vody nie je určený na to, aby voda bola zdravšia na pitie. Tvrdá voda nie je nezdravá na konzumáciu, ale môže spôsobiť spúšť na ceste k vašej batérii. Na druhej strane, filter RO je určený na to, aby voda bola bezpečná na konzumáciu. Namiesto odstraňovania minerálov tvrdosti odstraňuje kontaminanty, ako napríklad olovo a arzén, ktoré časom spôsobujú telesné poškodenie. V dôsledku toho sa zmäkčovač vody nemôže používať ako náhrada systému reverznej osmózy. Ak však žijete v regióne s tvrdou vodou, zmäkčovač vody je potrebný na zachovanie zdravia vášho systému RO, spotrebičov, vodovodného potrubia a pokožky a vlasov.

 

Zdroj článku: https://www.freshwatersystems.com/blogs/blog/7-common-myths-about-reverse-osmosis